Succékakan gjorde succé… Igen!

På gårdagens AfterWork med knytis bjöd jag mina kollegor på denna underbara kaka. Inte helt otippat gjorde den succé och receptet efterfrågades. Så här kommer det.

Succékakan bakas i två steg. Först kakan och sedan en glasyr.

Till själva kakan behöver du följande:

  • 200 g. smör
  • 2 ägg
  • 3 dl. socker
  • 2 dl. vetemjöl
  • 1 dl kakao
  • 4 tsk. vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver

Till glasyren behöver du:

  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl socker
  • 2 dl. sirap
  • 100 g. blockchoklad (ljus eller mörk efter eget tycke)
  • 50-100 g. smör
  • Mandelspån

Såhär gör du kakan:

  • Ställ in ugnen på 175°C
  • Smält smöret i en stor kastrull och låt det svalna
  • Vispa ihop äggen med sockret och rör ner i kastrullen med smör.
  • Blanda ihop mjöl, kakao, vaniljsocker och bakpulver
  • Rör ner alla torra ingredienser tillsammans med smöret, äggen och sockret.
  • Bred ut smeten i en långpanna 25 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper och grädda i ca 15-20 minuter.
    Om man har ett annat mått på sin form får man mäta, använda huvudet och räkna om receptet.
  • Låt svalna ordentligt och stjälp upp.

 

Såhär gör du glasyren:IMG_9330.JPG

  • Blanda ihop grädde, socker, sirap och blockchoklad i en kastrull.
  • Låt allt smälta och koka i 10-15 minuter.
  • Ta av glasyren från värmen och klicka i 50-100 gram smör.
  • Häll glasyren över kakan och strö över mandelspån.
  • Tänk på att kakan inte får vara för varm när du häller över glasyren, då sjunker den ner i kakan, men den får heller inte vara för kall så glasyren stelnar innan mandeln hinner komma på – då fastnar den inte!

IMG_9331.JPG

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *