Vad innebär tystnadsplikt?

Egentligen bör man inte skriva blogginlägg när man är upprörd, för det finns en viss risk att man uttrycker sig dumt. Men jag kan ju försöka vara saklig.

Det är inte bara EN gång det har hänt, så egentligen borde jag väl ha lärt mig -eller? Nej, för meningen är ju att man SKA kunna lita på folk som säger sig ha tystnadsplikt. Oavsett om det är inom sjukvården, kommunen, träningen eller vad det nu må vara. För mig innebär det att man inte berättar något för någon, oavsett om det är ens sambo, man/fru, chef, bästa vän etc… Vill jag berätta något för andra eller tredje part så gör jag det SJÄLV!
Den värsta ursäkten jag hörde till en bruten tystnadsplikt  var. ”Han är min man, så han är halva mitt liv. Alltså delar jag allt med honom!” Jag har inte orkat gå vidare med det, men borde kanske göra då hon var/är kommunanställd.

I ren frustration, förtvivlan eller vad man nu ska kalla det så kollade jag upp vad som står om just begreppet tystnadsplikt.

Tystnadsplikt innebär att man varken i ord, handling, skrift eller på annat sätt får informera om något som rör dina personliga förhållanden. Det gäller bland annat uppgifter om hälsotillstånd, familjesituation, utbildning, yrkesverksamhet, ekonomi samt uppgifter om adresser och telefonnummer.

Sekretessen gäller alla muntliga och skriftliga personuppgifter, oavsett om de finns på papper, i en dator eller på annat sätt.

Detta revs upp ikväll av en dokumenterad, bruten tystnadsplikt. Jag är ingen elak person, därför väljer jag att inte skriva ut hennes namn. Jag antar att hon läser det här ändå och kanske har något bra svar. Om inte, så vore det kanske schysst att varna andra för konsekvenserna -jag vet inte?!

4 reaktion på “Vad innebär tystnadsplikt?

  1. Den som har tystnadsplikt (och inte bara säger sig ha det) skriver ju under ett dokument om det. Att en professionell skulle ha berättat för sin man låter alldeles galet.

    Sedan så är inte sekretesslagstiftningen fullt så enkel (du kan tex läsa här: https://www.vardforbundet.se/Vardfokus/tidningen/2012/Nr-1-2012-1/Journaler-kan-bli-offentliga/), men jag misstänker att det du berättar om inte riktigt rör sig i dessa sammanhang?

    • Ja, det ÄR galet. Hon som delade allt med sin man har skrivit under ett dokument -det stämmer. Men det var inte en journal och inte inom sjukvården…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *