Pulsträning på olika sätt

Att träna med pulsklocka är något jag gör jämt – Jag testade det första gången 2005 och fick min första egna pulsklocka i julklapp 2006, (efter att jag under en lång tid hade frågat mamma och syrran om jag fick låna deras klocka).

I början försökte komma upp så högt som möjligt i puls på alla pass, för att få en så hög kaloriförbrukning som möjligt. Vad fick jag ut av det? Prestationsångest, de pass jag presterade sämre!

Idag är jag väl lite smartare och använder den mer för att analysera träningen efteråt. Speciellt intressant är det om jag kört intervallträning.

Sedan kan man jobba i olika pulszoner för att optimera träningen, beroende på vad man vill ha för effekt av den. För att räkna ut det måste man veta sin maxpuls, det finns olika tabeller för det. Men säkrast får man fram den genom att göra ett maxpulstest.

Eftersom jag även vet var min tröskelpuls* ligger, så vet jag hur hårt jag kan träna -för att ändå orka, alltså utan att få mjölksyra. Men ibland kan man ju maska -bara för att man tycker det är jobbigt och DÅ är pulsklockan bra -för då ser jag direkt om jag faktiskt KAN ta i mer.

De senaste två dagarna har jag dock användt pulsklockan för att ligga LÅGT i puls istället. Eftersom jag fortfarande inte är helt frisk väljer jag att ligga på en puls på 110, vilket för mig motsvarar ca 52% av min maxpuls. Då är inte träningen ansträngande/skadlig… Just idag, gjorde pulsbandet inte så stor nytta eftersom batteriet var slut… Men, men, jag höll mig till en hastighet på 5 km/h.

*Tröskelpuls är ett namn på intensitetsnivå (puls) vid vilken muskulaturen producerar mer mjölksyra än den hinner med att göra sig av med. 

Vill ni läsa mer om olika pulsbegrepp kan ni göra det HÄR

 

4 reaktion på “Pulsträning på olika sätt

    • Jag tänkte säga att du kan önska dig en i julklapp, men det är ju redan passerat. Vill man ha en BRA klocka med synkronisering till dataprogram så kostar de en del…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *