10 AV 13 BUTIKER FÖLJER ALKOHOLLAGEN

10 av 13 butiker i Borlänge följer alkohollagen

Under Kristi himmelfärdsdag firas folknykterhetens dag, men sedan 2003 har det varit folknykterhetens VECKA då den blev tvungen att utökas för att rymma alla aktiviteter som Nykterhetsrörelsen anordnar. Ungdomens Nykterhetsförbund (UNF) hade ett helt dygn från torsdag 19.00 till fredag kl.19.00 med olika opinionsbildningsaktiviteter och arrangemang. De var bl.a. ute på stan och pratade med folk, delade ut flygblad och ville upplysa folk om langningens baksida och allt alkoholrelaterat våd.

En annan favoritaktivitet bland många UNF-medlemmar är ölköpskontrollerna. De går ut på att man låter de minderåriga anonymt gå in i butiker för att försöka köpa folköl. De som passerat 18 år, vilket jag nu har, får ”bara” agera vittne.

Under fredagen, i rusningstid med långa köer i kassorna, kontrollerades 13 olika butiker & bensinstationer i Borlänge och vi kan ju inte annat än berömma de 10 som lyckades stå emot alla argument & metoder som våra teaterapor kan använda sig av – likväl som en helt vanlig tonåring skulle kunna göra i desperat försök att få tag i just folköl.

I en stressad situation kan kassörskan falla för trycket att låta köpet gå igenom istället för att vänta på att en tjej ska plocka upp varenda pryl i handväskan för att ev. hitta sin legitimation någonstans. Och vem kan inte motstå den unga kille som så snällt ber om att få köpa ett paket folköl i födelsedagspresent till sin far? Det är med andra ord ganska hårda prövningar ibland för den som sitter i kassan.

Alla ser olika ut, så låt er inte luras av utseendet. Även minderåriga inom UNF blir glada av att höra att de ser äldre ut, men att de få köpa ut tycker vi inte om.

image

Statoil på Bygatan får tummen upp! De säljer INTE folköl till minderåriga. Vittnet; Ronja Hagfalk, 22 tillsammans med kontrollanterna; Victor Knutsson, 15 samt Rickard Lindqvist, 13.

 

Ronja Hagfalk

Detta är den artikeln som jag skrev om våra kontroller. Jag mailade sedan den till Dalademokraten samt Dalarnas tidningar och de skrev sina egna versioner av den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *