Ikväll stod det rånörpar på matsedeln
Det här behövs (3-4 port.)
3/4 kg potatis (ca 10 potatisar)
1½ tsk salt
Vatten
Smör eller margarin. Går även bra med olja, teflon eller titanstekpanna
Såhär gör du:
Skala och skölj potatisen
Riv den på ett rivjärn och tillsätt salt
Låt 2 msk smör (eller olja) bli brynt (165 grader) i en stekpanna och lägg i 1 dl smet till varje rånörpe.
Bred ut smeten så tunnt som möjligt och stek dem knaprigt gyllenbruna på båda sidor, 1½-2 minuter/sida.
(Om smeten är svår att bre ut, tillsätt några matskedar kallt vatten)
Ja herregud! Här trodde jag att det var ett par som var ute och rånörade…vad man nu kan göra då….och så var det rårakor det handlade om. *S*
Dialekter är underbara och dem ska vi vara rädda om.
Jasså, oj! Näää… Det är mat. Jag har aldrig reflekterat över om det är dialekt eller inte… Jag har alltid sagt rånörpar. En del kallar det för raggmunk… (En raggande munk eller vad?? *haha*). Rårakor har jag nog hört nångång också, men det trodde jag var om man hade stekt fläsk i dem…? Jaja, hur som helst så är det inget allvaraligare än mat… ;o)