En fråga om puls och förbränning

”Jag har funderat över det här med hur man mäter pulsen o hur man har koll på när man förbränner som bäst osv. Jag har läst lite om de man fatta inte mycket. Du använder ju dig av det så skriv gärna och berätta om det. För och nackdelar och hur man har koll på var pulsen ska ligga för att kunna förbränna bra mm.”

Jag fick den här frågan och jag svarar så gott jag kan utifrån egna erfarenheter och kunskaper. När det gäller pulsen och förbränning så finns det en mängd olika teorier, olika forskningar säger olika saker…

När man tränar gör man av alltid med energi (kalorier) oavsett vilken nivå man ligger på. Om man vill förbränns till största delen fett ska man liga på en puls under 70% av sitt max, men om du BARA vill bränna så många kalorier som möjligt (mest kolhydrater då), ja då ska du ju ligga så högt du kan. OBS! Risk för mjölksyra.

Hur vet man då vad som är sitt max? Jo, där finns det många olika teorier. Alla är vi olika men ETT sätt att räkna ut sin maxpuls är att utgå från 220 och sedan dra av sin ålder. Maxpulsen sjunker i snitt med 1 slag varje år. Men eftersom vi alla är olika ska man heslt göra ett s.k. maxtest som en personlig tränare kan hjälpa dig med. Jag har inte gjort något sådant, men det högsta jag har kommit upp i är 208 under ett gruppträningspass. Jag skulle nog kunna komma upp i mer… Redan där spricker ”220-ålder” för i så fall skulle jag bara vara 12 år…

Om man använder pulsklocka som jag gör så finns det en mängd olika funktioner i dem. jag har matat in längd, vikt, ålder, kön, VO2Max m.m. och utfrån det så känner den av hur stor kaloriförbrukning jag har vid en viss puls. Sedan sammanfattar den hela träningspasset…

Om man inte är någon van idrottare är det bättre att lyssna på kroppen, då en pulsklocka kan tyckas vara ganska avancerat. För en del kan det vara en sporre till att komma igång också. En del tidningar har olika pulsträningsprogram där man kan komma igång med löpning med pulsklocka. man ska ligga på si och så många % av maxpulsen under si och och så lång tid och så tränar man i olika intervaller…

Alla är vi olika!

Men glöm inte att den bästa träningen är den som blir av! Du förbränner alltid kalorier, oavsett om du har pulsklocka eller inte…

Ett svar på ”En fråga om puls och förbränning

  1. Jag tackar så mycket för svaret på min fråga!
    Jag har funderat på skaffa puls kl och ha på mig då jag är ute o går i rask tackt o även då jag tränar olika pass mm
    Nu har jag förstått lite mer om det hela.
    Som du sa den träning som blir av är den bästa!

    //Jaha_jaa

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *