Siffrorna är ett BRA verktyg!

Det finns många veta-bättre-människor som ska tycka och uttala sig om saker. Och då menar jag inom träningen! Självklart är det väldigt många som har tränat sååå många fler år än jag och på en helt annan nivå, så jag underskattar inte deras kunskaper -men kunskapen om hur JAG fungerar har jag bäst SJÄLV.

Det är många som har sagt till mig. Släpp det där med siffror, tabeller, vågen, måttbandet etc. ”Muskler väger en del, skit i vågen och mät med måttband”
”Skit i måttbandet, kolla i spegeln istället!”

Okej, en spegel kanske inte ljuger, den visar ju faktiskt hur jag ser ut -fast spegelvänt! MEN den kan inte ändra på hur jag UPPFATTAR det jag ser i spegelbilden och eftersom jag har svårt att identifiera mig med bilder på mig, både från när jag var som störst och idag, så tycker jag att siffror blir mera konkret. Det blir liksom svart på vitt. Har jag minskat omfånget några centimeter? Har kroppsvikten minskat?

Dessutom vill jag ha kontroll, ser jag att det börjar dra iväg mått/vikt-mässigt. Ja, då får man dra åt handbromsen helt enkelt.

Sedan skriver jag alltid upp allt jag tränar. Övningar, vikter och antal repetitioner. ”Träna på känsla istället!” På känsla? Om allting bygger på siffror som måste man ju i all sin dar ha koll på utvecklingen. Både tidsmässigt på t.ex. löpning om målet är att springa X antal km på X antal minuter. Och styrkemässigt om man vill kunna lyfta X antal kilo i vissa övningar.

Det är sant att många bara tränar, till synes, på känsla. Men de har nog sitt träningsprogram i huvudet. Själv orkar jag inte komma ihåg allt -varken INFÖR träningspasset, under tiden eller efteråt för att skriva upp senare. Jag vill ju förbättra mig och då är det bra att kunna titta tillbaka -vad hade jag för vikt förra veckan eller hur många reps och så försöker jag öka vikten eller köra en extra repetition på samma vikt. Att skriva upp allting gör att jag kan pressa mig själv lite TILL!

Så, jag var bara tvungen att skriva av mig! Blev så irriterad av diskussionen idag. Och ett påstående om att jag skulle fått MYCKET BÄTTRE resultat om jag inte hade snöat in mig på siffror -det tror jag inte på!

glada siffrorJag blir lika stark som Bamse av siffror! 😀

Innan jag tog tag i mitt liv och vikten på allvar, alltså innan jag faktiskt började gå ner i vikt, så blev jag så besviken på siffrorna på vågen en dag att jag helt enkelt struntade i att väga mig på, ja, jag vet inte hur länge. När jag väl vägde mig igen visade vågen 10 kg mer…
Hur många har kollat på Biggest loser? Aldrig nån som reflekterat över en vanligt förekommande kommentar? ”Jag trodde inte jag vägde såhär mycket!”  Nej, just det! För de hade slutat väga sig för länge sedan. Med min bakgrund och mitt sätt att tänka och fungera så är siffrorna helt enkelt ett BRA verktyg för MIG!!

Dagens träning blev i alla fall enligt följande:

Övning

Vikt/Reps

Vikt/Reps

Vikt/Reps

Vikt/Reps

Vikt/Reps

Frontböj

20/5

22,5/3

25/5

27,5/5

32,5/5

Militärpress

10/5

15/3

15/5

20/5

20/5

Dynamiska utfall

10/10

10/10

10/10

Marklyft

65/6

60/10

60/10

Legextension

87,5/10

87,5/10

87,5/10

Legcurl

Nr. 9/10

Nr. 9/10

Nr. 9/10

Stående vadpress

8/6

8/10

8/10

Liggande höftlyft

KV/10

KV/10

KV/10

KV/10

Jag gjorde en kraschlandning när jag körde vadpress. Det är en liten låda på metallben som jag klev ut på, på kanten. Rätt som det är, så tippar den! 😮 Jag faller framåt med en 8 kg’s hantel i vardera hand. Lådan hamnar på högkant och jag slår i smalbenet rejält! Nästa gång kör jag vadpress i maskin i stället!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *