Reflektioner kring dans och estetik

Det jag pluggar nu heter ”dansen i skolan” och här är det reflektionsprotkoll jag skre utifrån litteraturen och egna erfarenheter.

Hur kan man tolka begreppet estetik?

Estetik har olika betydelse beroende på vem man frågar och hur man uppfattar det. Om man ser det genom betraktarens ögon så blir det värderande om det är vackert, fult eller storslaget. Medan utövaren grundar det på upplevelse, känsla och intuition. Det finns egentligen inget rätt eller fel på vad som är estetik och inte eftersom alla är olika och uppfattar saker på olika sätt. Men på något sätt så skapar man något utifrån sig själv. ”Man tänker, känner och gör.” På något sätt berikar det vårt inre med känslomässiga upplevelser. Innan jag började den här kursen var estetik för mig bild/form, dans och musik, ungefär de ämnen man läste i skolan och man gjorde det bara för att man var tvungen och gjorde sitt bästa för att få så bra betyg som möjligt. Någon djupare tanke bakom det hade jag inte.

 

Hur kan estetiska lärprocesser definieras?

En estetisk lärprocess kan vara att de man gör minns man bäst. Om man t.ex. skapar en bild själv minns man lättare till nästa gång hur man skulle göra än om man bara fick titta på en bild. Samma sak om man läser en text eller läser det som läraren skriver på tavlan så minns man det lättare om man själv skriver det. För att lära sig estetiska former måste man dessutom gilla det för att det ska bli bra då det är mycket känslor bakom det. Jag tycker inte att det är särskilt roligt att rita/måla, och då fick jag inte heller mer än Godkänt i skolan, medan jag fick MVG i dans som jag tycker är kul. Jag kanske inte är världens minsta och smidigaste dansös precis, men jag gillar rörelser till musik. Det stod i häftet att överviktiga barn hellre rör sig till musik än att ge sig ut på terränglöpning. Det stämmer väldigt bra in på mig. Jag har visserligen hoppat trampolin sen jag var liten, men jag har alltid haft musik till i bakgrunden. Jag kom nog egentligen inte igång med regelbunden motionsträning förrän jag fyllde 18 år och började träna på ett gym. Det blev dansinspirerade pass och helt plötsligt var träningen rolig! Kanske också därför jag har utökat kunskaperna med den teoretiska biten kring dans och musik?

 

Hur lär sig barn och ungdomar i skolan vad som är viktig kunskap?

Viktig kunskap för mig är något som jag kommer ha nytta av senare i livet. Men under skolgången ligger största fokus på att få så höga betyg som möjligt och man lägger mer energi på de ämnen som man vet att man har någon chans att få bra betyg i. Man gör taktiska val. Redan på mellanstadiet fick vi välja syslöjd eller träslöjd. Eftersom jag tyckte att träslöjd var lättare och dessutom roligare så valde jag naturligtvis det på högstadiet också och kunde således få högre betyg än om jag hade valt syslöjd.

Eftersom Matte, Svenska och Engelska är kärnämnen så är ju de ämnena viktiga att kunna. Men när du kommer upp till gymnasiet så ”promoter” alla lärare för just sitt ämne och tycker att man ska lägga mer krut på att klara just deras prov de gånger man hade 2 prov samma dag. Allting kretsade betygsstress och man tänkte nog inte så mycket på vad som var viktigast. Mer än när man närmade sig studenten och kollade vad de olika universitetsprogrammen hade för behörighetskrav…

 

Skillnaden mellan praktisk och teoretisk kunskap?

Teoretisk kunskap lär man sig genom att läsa sig till det. Praktisk kunskap får man lära i praktiken, genom att GÖRA. Jag gick t.ex. en salsakurs i våras. Jag hade aldrig kunnat lära mig dansa salsa genom att få skriftliga instruktioner i en bok.

Ibland hänger teoretisk och praktisk kunskap ihop. Jag läste djurvård på gymnasiet och hur man tar hand om olika sårskador på hundar får man först läsa sig till och sedan använda de teoretiska kunskaperna i praktiken när det väl behövs.

3 reaktion på “Reflektioner kring dans och estetik

  1. Fröken Harritz: Ja, det vore bra. Men trycket kommer ju från lärarna när de pushar för sina ämnen… =/ Samtidigt som man själv har höga krav på sig för att komma vidare…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *