Bokrecension -Stretchguiden!

Har nyligen fått hem boken Stretchguiden skriven av Cia Larsson. Cia är SAFE-utbildad personlig tränare och har en bakgrund som tävlande i Athletic Fitness. Det debatteras ständigt om huruvida man ska stretcha eller inte, ny forskning visar t.o.m. att stretching inte har någon effekt. Man får tro vad man vill, men jag upplever att jag blev stelare efter att passet ”Mind Body Stretch” försvann från gymmets passchema. Så det blir till att stretcha hemma istället.
img_0440
Boken innehåller ca 100 olika stretchövningar där hon går igenom del för del av kroppen och alla viktiga muskelgrupper. Jag har t.o.m. hittat övningar som jag inte hade nån aning om! Alla övningar är fotade så man tydligt ser hur man ska gå tillväga, en del övningar kan man hjälpas åt två och två med. Att träna tillsammans är kul tycker jag. Vid varje övning står både det svenska och vetenskapliga namnet på resp. muskel som man stretchar. Det är bra för de som ev. vill vidareutbilda sig eller bara är allmännt vetgiriga. Längst bak finns även en tydlig anatomibild där man lätt kan hitta vilken muskel det är man vill stretcha. Till skillnad mot förra boken, Styrkeguiden så är den här helt i färg. Den går i ROSA vilket jag tycker är ett plus!

Förutom övningarna så har Cia skrivit lite om historian bakom strecthning, fördelar med att stretcha, lite olika metoder samt frågat några kända idrottsprofiler hur de stretchar…

Det här är en bok som bör finnas i varje hem. Gammal som ung har fördelar med att stretcha!

Bokförlag: Norlén&Slottner
Pris: 159:- via Coach Online

Har du missat Cias förra bok, Styrkeguiden? Passa på att köp båda för bara 249:-

5 svar på ”Bokrecension -Stretchguiden!

 1. I måndags hoppade min gympaledare över stretchingen och bjöd på glögg och p-kaka och jag hade ont i nacken tis-onsdag så jag tror att det är viktigt.

 2. Kalikå: Ja, rygg och nacke är nog det som är viktigast, det är oftast där man blir stel (tycker jag i alla fall).

  Lena: Huruvida det påverkar träningsvärk eller inte är forskarna oense om…

 3. Tack för rescensionen Ronja.
  Ang rygg o nackproblem så är det oftast närliggande muskler som skapar en obalans och behövs stretchas och inte själva muskeln i sig som blir stel.
  Ofta är man tex stel i bröstmusklerna av vårt arbete som vi har framför oss och som vi sitter hukade över. Detta bidrar sen till att musklerna i nacke, axlar o rygg påverkas!
  Mer info hittar man i boken :)…

  //Cia

 4. Cia: Ok, vad bra att författaren själv kommer med tips och kan komplettera mina svar! =)På ”Mind Body Stretch” låg fokus på rygg och nacke (även lårmusklerna stretchades), men jag kan inte minnas att vi stretchade bröstmusklen nångång…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *