Igår var jag på Buskåkers Gästgiveri och åt julbord tillsammans med Emelie.
Det fanns mycket att välja på och man hittar ju alltid nånting som man tycker om.
Jag fick dessutom reda på lite kul ”fakta om julbord”. Att om man ska äta julbord på riktigt vis så ska man äta minste SJU tallrikar!
Okej, nu åt jag ju inte riktigt så många då, flera går ju bort redan av det faktum att jag inte äter sill och lax…
Hittade en sida nu på nätet där de presenterar julbordets TIO olika tallrikar:
Tallrik 1 Sillen
Hovsill, löksill, senapssill, svartvinbärssill, äpplecurrysill, absolut pepparsill, sherrysill, apelsin/kanelsill, blåbärssill.
Stekt inlagd strömming.
Kräftströmming.
Janssons frestelse.
Sillsallad.
Potatis.
Rågbröd, smör.
Tallrik 2 – Kalla fisken
Ägghalvor med räkor.
Gravlax, kallrökt lax, Najadlax, varmrökt lax, kall inkokt lax.
Gravlaxsås.
Varmrökt röding, kallrökt röding.
Fiskpaté
Rökt makrill (peppar).
Räksallad.
Potatis.
Hårt tunnbröd, smör.
Tallrik 3 – Sylta och leverpastej
Kalvsylta.
Pressylta.
Grisfötter med ättika.
Leverpastej.
Pate.
Cumberlandsås.
Katrinplommon.
Grönkål.
Rödbetssallad.
Potatis.
Mjukt tunnbröd, smör.
Tallrik 4 – kallskuret
Saltrulle.
Tunga.
Rökt älg.
Pepparrotsgrädde.
Forbondekorv.
Timmermanskorv.
Rökt lammkorv.
Rökt renkorv.
Pickles.
Cornichoner.
Potatis.
Hårt tunnbröd, smör.
Tallrik 5- Julskinkan
Julskinka.
Äppelmos.
Rökt skinka.
Pastorami / tjälknul.
Rökt kalkon.
Lammfiol.
Fårfiol.
Dopp i grytan.
Legymsallad.
Rödkål.
Brunkål.
Potatis.
Vörtbröd.
Husåknäcke.
Smör.
Tallrik 6- Småvarmt
Köttbullar.
Prinskorv.
Revbenspjäll.
Julkorv.
Omelett- svampstuvning.
Potatis.
Plocksallad.
Tallrik 7- Lutfisken
Lutfisk.
Vitsås.
Potatis.
Kryddpeppar.
Ärter.
Tallrik 8- Osten
Ostbricka.
Ostkex.
Tallrik 9 – Efterrätten.
Ostkaka.
Romftoff.
Ris á la Malta.
Körsbärssås.
Jordgubbssylt.
Inkokta päron.
Choklad mousse.
Fruktfat.
Fruktsallad.
Vispad grädde.
Pannakotta med hjortron.
Tallrik 10 – Kaffe och lite sött.
Småkakor.
Struvor.
Pepparkakor.
Julgodis.
Nötter, fikon och dadlar.
Gå åt sidan va mätt jag blev.